HTML

Újkor

Friss topikok

  • kefir8: Lehet, hogy nem móka volt, hanem akaratlan hiba. Újra megpróbálom. (2016.02.02. 18:32) Újra kiróbáltam
  • kefir8: Majd lefordítjuk posztban, ha annak szövege nem tűnik el mentéskor. Hawking wasn't any more optimi... (2015.06.19. 18:38) Hawking: lásd a komment dobozban
  • kefir8: Van ebben egy panasz is, csak észre kell venni. Körítés nélkül: idegenek vagyunk. Csak nem az ered... (2015.04.04. 18:55) Származástan. Turáni áldás
  • kefir8: @kalassó: A hajdani őrségváltó szabad-, fiatal- és szociál- demokraták gazdasági törekvéseinek nem... (2015.01.22. 20:48) Monokrata és támasza
  • kalassó: @Minnesota: Nem csoda, hogy réteglappá vált. Még az online kiadása is: 120 ezerről annak a felére ... (2014.09.20. 13:24) Az ő értelmezése

Ellenségeim vagytok

2013.04.14. 20:29 kefir8


Mondhatom: ellenségeim vagytok. Más lenne, ha azt állítanám: bűnt követtetek el.

A mai német kancellár, elődeihez hasonlóan a kellő időben elismerte azt a bűnt, amelyet hazája a II. világháború kirobbantásával elkövetett. Nem hivatkozott korábbi sérelmekre. Minden mérvadó politikusuk osztja az országnak a múltra vonatkozó önelítélését. Az általuk kifejezett gyász és a fájdalom, valamint a bűnre való emlékezés miatt az ellenséges viszony a múlthoz kötődik, mára baráti érzelmek váltották fel. Itt már, de csak a fentiek után, hozzá lehet és kell tenni, hogy Németország saját maga ellen is bűnt követett el a háború elkezdésével.

Ideje elgondolkodni arról a bűnről is, amelyet az akkori Németország oldalán a háborúba önként belépő országok követtek el. A részesség mértékével arányos bűnről. Hadviselők voltak egy világhódító háborút kezdő agresszorral szövetségben. Ti, titkolózó utódaik és hagyományaik folytatói, ápolói mindaddig az ellenségeim vagytok, amíg nem ismeritek el az ország háborús bűnét Merkelhez hasonlóan. Arányosan, de kibúvók és kényszerhelyzetekre, korábbi sérelmekre való hivatkozások nélkül. Igazi államférfi vállalná ennek az elismerésnek a felelősségét. Itt már, de szintén csak a fentiek után, hozzá lehet és kell tenni, hogy Magyarország saját maga ellen is súlyos bűnt követett el a háborúba való belépéssel.





11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkorblog.blog.hu/api/trackback/id/tr486535151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

27518 2013.04.14. 21:08:05

Micsoda beteges hülyeségeket hozol itt fel...

294529 2013.04.14. 21:14:56

Minden háborúban van valami "bűn." Ez nem újság. Éppen ma villant belém a gondolat, hogy Sztálint mennyire szidják. A rádióban hallottam, hogy 27 millió halott volt a háború alatt. Nos, ezt Sztálin is tudta. Mit lehet ehhez szólni?

295370 2013.04.14. 21:15:47

Ma láttam egy filmet az indiánok kiírtásáról. Módszeres, pusztán a létük, a származásuk alapján történö kiírtásukról. A britek, a franciák által. Aztán következett a rabszolgatartás a felszabadult nép által. Ezzel persze semmi bajotok. ( A mai népírtásokról meg nem is beszéltem.) Kapjatok már a fejetekhez.

11677 2013.04.14. 21:34:41

Csatlakozom az előző hozzászólókhoz! A II. vh.-ba NEM A MAGYAR NÉP LÉPETT BE ÖNKÉNT, hanem az akkori politikai elit. Ennek a politikai elitnek a tagjai már eltüntek. Nem élnek, vagy ha igen, külföldön tartózkodnak, már régen nem magyar állampolgárok. És ha élnének, kitől kérnének bocsánatot? A megtámadott Szovjetunió népeitől? Azt lehetne. Csak az a bibi, hogy a szovjet rendszert - ezzel együtt a népeit is - a mai rendszer a bolsevizmus fellegvárának, a Gonosz Birodalmának tartja. Mint ilyen ellen, akár dicsőségnek is mondható ha háborút visel valaki. Önmagától, a népe ellen elkövetett gazságokért? Azt is lehetne. Csak hol van ma a világon ilyen politikai elit, aki ezt megteszi? (Egyébként Magyarországon a háború után a Népbíróságok ítélkeztek a háborús bűnösök felett.)

11677 2013.04.15. 09:12:13

4.kiegészítése: A magyar politikai elit a II.v.h.alatt hadat üzent az USA-nak, Angliának is. Ugyanakkor - tudtommal - egyetlen hadi, háborús cselekedetet nem hajtott végre ellenük. Mégis az angol, amerikai légierő bombázta Magyarország létesítményeit, a lakósság házait. Budapesten ezekben a bombázásokban mintegy 6000 civil halt meg. Ki, mikor kért ezért bocsánatot? Még mi, magyarok fizettünk "jóvátételt" az USA-nak, Angliának, hogy voltak szívesek károkat okozni nekünk. Az USA, Anglia, NEM ELLENSÉGED NEKED KEFÍR?

15184 2013.04.15. 10:12:14

Túl van ez lihegve, bocs. Háborúk voltak és lesznek. Bár örülök, hogy a II. vh-ban a németek vesztettek, alapvetően nevetségesnek tartom az eseményeket a gonoszok contra jók szemléletben vizsgálni. Volt két kibékíthetetlen érdek, s háború kellett e konfliktus rendezéséhez, majd az egyik fél nyert, a másik meg vesztett. Ennyi.

11677 2013.04.15. 10:50:25

6-ra Maxnak: Ez a "bocsénat kérés" van túllihegve! Annyira, hogy átcsap magyar gyűlöletbe! Aki(k) műveli(k), nem veszi(k) észre: Tetézi(k) a bajt, saját fejére!

283390 2013.04.15. 13:02:11

Bűntelen nemzet, ország, nincs! Valamikor, valahol, minden nemzet követett el "bűnt"... Győztesek, és vesztesek vannak... Egy szövetség tagjának lenni, azt is jelenti, hogy a szövetségesed ellensége automatikusan a tiéd is...Ha neked egyébként nincs semmi dolgot az egyik taggal, akkor is ellensége vagy a szövetség által... És viszont... Ja, és a háborút is közösen veszítik el a szövetségek, és a jóvátétel is közös... A tanulság belőle, hogy jól kell "szövetkezni"...:-)))

11677 2013.04.15. 13:42:50

8-ra Kokónak: Ez az! És mi magyarok már évszázadok óta jól válasszuk ki a szövetségeseinket. Mindíg a győztesek oldalára kerülünk! Ahogyan most is...

69910 2013.04.15. 16:51:56

Kefír, nem tudom, hogyan érted azt a bocsánatkérést? Elég az, ha a az utódkormány, állama nevében kér bocsánatot, vagy azt számtalanszor meg kell ismételni minden kormánynak? esetleg minden évforduló alkalmával? Mert a Tildy kormány, a Rákosi kormány a Kádár kormány is bocsánatot kértek. Sőt Berrec János, minden április negyedikén vezércikkben kért bocsánatot és szórt hamut a magyar nép fejére a Népszabadságban. Aztán bocsánatot kért az MSZP is a kommunisták bűneiért. Azt hiszem a Holokauszt megemlékezésekkor is számtalanszor elhangzott bocsánatkérés, amit a Horthy -- Szálasi kormányok követtek el a zsidó magyar nép ellen. Ezek a bocsánatkérések, már manntrává silányultak. Már nincs tartalmuk. És azt hiszem, meg is bűnhődtek a felelősök a bűneikért. Már akinek nem sikerült elrejtőzni. A magyar nép ellen is követtek el bűnöket. Benes Csehszlovák elnök dekrétumban mondta ki a német és a magyar népet bűnös nemzetnek. Mire fel? -- kérdem én? Mennyivel bűnösebb a magyar a cseheknél? Azoknál a cseheknél. akik ugyan nem adtak katonákat Hitlernek, de teljes mértékben ellátták a német hadsereget fegyverrel, egyenruhával, csizmákkal bakancsokkal, tankokkal és repülőgép alkattrészekkel. De egye fene Benest. Az utódai. a cseh és szlovák kormány már levette a főbűnös Németországot a bűnlistáról, de a magyarokat. nem. Mi vagyunk az egyedüli bűnös nemzete a világnak a csehek és a szlovákok szerint. Erre adjon valaki értelmes és elfogadható választ. Vagy értelmeset, vagy elfogadhatót. Elég egyik is.

69910 2013.04.15. 17:08:18

Én nem vagyok senki ellensége. Legalábbis nem tudok róla. Aki úgy véli, hogy mégis ellensége vagyok, az írja ,meg. De azt is, hogy miért, mit vétettem én? mert ugye én valóban lehetnék ellenség, mert, a második világháborúban váltam felnőtté. Akkor és azóta elvben sok bűnt követhettem volna el, volt rá időm. Jaaa, egyre emlékszem. A kádári időkben történt. Mentem a 6-os úton Pécsre a Skodámmal. Közel Pécshez Hirdnél volt egy sebességkorlátozó tábla. És én belefutottam hetvennel. Le is fotózott a lesi-masina. 500 forintom bánta. Ki is fizettem. Más elkövetett bűnömről nem tudok.
süti beállítások módosítása