HTML

Újkor

Friss topikok

  • kefir8: Lehet, hogy nem móka volt, hanem akaratlan hiba. Újra megpróbálom. (2016.02.02. 18:32) Újra kiróbáltam
  • kefir8: Majd lefordítjuk posztban, ha annak szövege nem tűnik el mentéskor. Hawking wasn't any more optimi... (2015.06.19. 18:38) Hawking: lásd a komment dobozban
  • kefir8: Van ebben egy panasz is, csak észre kell venni. Körítés nélkül: idegenek vagyunk. Csak nem az ered... (2015.04.04. 18:55) Származástan. Turáni áldás
  • kefir8: @kalassó: A hajdani őrségváltó szabad-, fiatal- és szociál- demokraták gazdasági törekvéseinek nem... (2015.01.22. 20:48) Monokrata és támasza
  • kalassó: @Minnesota: Nem csoda, hogy réteglappá vált. Még az online kiadása is: 120 ezerről annak a felére ... (2014.09.20. 13:24) Az ő értelmezése

Ludens retro

2008.11.10. 21:58 kefir8

Az informatika baja c. november 6-i cikk ide másolva.

Baja Ferenc újra kormánytag akar lenni. Erre kihegyezett javaslatát parlamenti bizottság tárgyalta a héten. Az egész nem fontos ügy, mindössze kortüneti leíró érdekesség.

 

Ideiglenes Budapesten tartózkodásom alatt, tegnap este, a napot általában a parlamentben lopó ismerőseimnek megoldódott a nyelvük. Ez általában akkor következik be náluk, amikor szexuálisan nagyon kiéhezett, de válogatós férfiként inkább sörözni mennek. Tudni kell róluk, hogy alapvetően nem egy vicsorgó fehérjehalmazt képeznek.

 

Arról beszéltek (más témáról átugorva, lásd legalul), hogy az évek óta a Miniszterelnöki Hivatalban különböző államtitkári pozíciókban tevékenykedő Baja az informatika, távközlés és média konvergenciájának nemes zászlaját felemelve maga alá akar még gyűrni mindent, amiben jelentős új pénz és politikai niche, azaz komolyabb mozgástér sejlik fel. Mitöbb az aktivitásáért cserébe legalább tárcanélküli miniszteri sarzsit is kapni szeretne december elején. A Gyurcsány vezette MSZP eddig igyekezett valamit adni is neki, hogy lekössék energiáit, de soha nem elég jelentőset ahhoz, hogy nagy kárt okozhasson. Tudják, hogy Baja tehetséges kamarillapolitikus, ám két lábon járó időzített bomba is egyben.

Átmenetileg kisebbségi kormány próbálja menedzselni az ország közös dolgait. A kisebb és hatékonyabb államigazgatás elve és a konvergencia következményeinek célszerű kormányzati kezelése miatt a logikus lépés éppen az lenne, ha az informatika visszakerülne Bajától (a miniszterelnöki hivataltól) a GDP közel 10%-át megmozgató, nagy gazdasági hatású hírközlést is magában foglaló, felszabadításra váró Szabó Pál által irányított minisztériumhoz (ahogyan évekig ott volt, egészen Baja koranyári közbelépéséig). Nincs új vízfejre, értsd: minisztériumra vagy kormányhivatalra szükségünk. Tényleg. Csökkenteni és nem növelni kellene a gazdaságot megterhelő apparátusokat. Ergo, valahol máshol lehet a motiváció, ám még az is lehet, hogy az előző bekezdésben marad eldugva.

A köztudatban a népnevelő Baja Ferenc életművét több maradandó ügy jelképezi. A 90-es évek közepén környezetvédelmi miniszterként Zsurkon munkahelyek létesítésére szánta el magát. Az üzem core biznisze a „Rasputyin” márkanevet kapott vodka volt. 80 millió forint vissza nem térítendő területfejlesztési hozzájárulásról döntött miniszterként, ami a vodka jellegéből adódóan az ügy össztársadalmi hasznosságát emelte meg. A cég termékei iránt nagy kereslet mutatkozott a fiktív vevőcsoportok részéről, az ukrán vámosok a konkrét fogadó cégeket sem találták meg. Nem csak a spájzban, hanem már a gyárban is jelen volt az ukrán maffia. Az un. Nyírfa-dosszié önálló fejezeteként egy nyíregyházi cég, amelynek vezető testületében Baja Ferenc is helyet kapott, ingatlanspekulációval tizedáron jutott véletlenül jelentős birodalomhoz. A számítástechnika területére is bemerészkedett.  

Informatikai menedzserek és az érintett vállalatvezetők emlékei szerint "politikai védelmi pénzeket" szedett például a Pantel Rt. létrehozásánál. A 2000-es években véletlenül mindig eltalálták a zűrös ügyek. Pletykák és írásos vallomások szerint a Táncsics alapítványra hivatkozva sarcolta a kormányzati megrendelésre váró média, kommunikációs és PR cégeket illetve informatikai és távközlési vállalkozásokat. Zsebébe juttatott, Gyula sofőr által kézbesített vagy ügyvédeknél letétbe helyezett pénzekkel lehetett vele szót érteni, de még ilyen esetekben sem tűnt megbízható partnernek. Minimum 10%-ot kért a Kulcsár-féle K&H botrány jegyzőkönyvei szerint. Az érintett vállalatvezetőkben olyan mély nyomott hagyott közreműködése, hogy beszélő iszonyuk alakult ki. Mivel a mítoszoknak elég jó táptalajuk van, a jelenről is vaskos találgatások terjengenek.

A fenti kortünetet képező anekdotázós mesék (és szubjektumok) egy töredéke is elég volna a pohár teletöltéséhez: hogyan vetődhet ez egyáltalában fel? Mit szól hozzá az SZDSZ, az MDF és a FIDESZ? És Kádár et.? Ha az asztaltársaság mindössze 10 perc alatt hozta elő történeteit a teljesség igénye nélkül, akkor a közben mi a kép? Tényleg jó ez az MSZP-nek? (Obama, Bush, a gyáva nyulas játékot követő Orbán-Gyurcsány duó és a hatástalanított szexbomba Palin nagyobb figyelmet kapott a törzsasztalnál, de ezen kérdésekről mások már írtak naplószerte).

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: retro

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkorblog.blog.hu/api/trackback/id/tr746535003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása