HTML

Újkor

Friss topikok

  • kefir8: Lehet, hogy nem móka volt, hanem akaratlan hiba. Újra megpróbálom. (2016.02.02. 18:32) Újra kiróbáltam
  • kefir8: Majd lefordítjuk posztban, ha annak szövege nem tűnik el mentéskor. Hawking wasn't any more optimi... (2015.06.19. 18:38) Hawking: lásd a komment dobozban
  • kefir8: Van ebben egy panasz is, csak észre kell venni. Körítés nélkül: idegenek vagyunk. Csak nem az ered... (2015.04.04. 18:55) Származástan. Turáni áldás
  • kefir8: @kalassó: A hajdani őrségváltó szabad-, fiatal- és szociál- demokraták gazdasági törekvéseinek nem... (2015.01.22. 20:48) Monokrata és támasza
  • kalassó: @Minnesota: Nem csoda, hogy réteglappá vált. Még az online kiadása is: 120 ezerről annak a felére ... (2014.09.20. 13:24) Az ő értelmezése

A Guardian január 9-i cikke

2009.01.09. 18:30 kefir8

Röviden már hivatkozott rá a Nol, alább szó szerinti kivonatok olvashatók, lakonikus fordításokkal.

A gyorsaságot most fontosabbnak ítélem, mint az olykor hevenyészett fordítás javítását, hiányainak pótlását. Természetesen az utóbbira is sor kerülhet.

The incoming Obama administration is prepared to abandon George Bush's doctrine of isolating Hamas by establishing a channel to the Islamist organisation, sources close to the transition team say. (Obama nem fogja követni a Hamaszt /továbbiakban: H/ elszigetelő Bush doktrínát)

The move to open contacts with Hamas, which could be initiated through the US intelligence services, would represent a definitive break with the Bush presidency's ostracising of the group. The state department has designated Hamas a terrorist organisation, and in 2006 Congress passed a law banning US financial aid to the group. (Határozott szakítás a H. osztrakizálásával. A továbbiakból világosan kiderül ennek oka: ez a politika kontraproduktív. Korántsem arról van szó, hogy legitimálnák a H-t.)

Alacsony szintű titkosszolgálati kapcsolatfelvételre kerülhet sor, ugyanúgy, ahogy a 70-es években a Fatahhal

Richard Haass, a diplomat under both Bush presidents who was named by a number of news organisations this week as Obama's choice for Middle East envoy, supports low-level contacts with Hamas provided there is a ceasefire in place and a Hamas-Fatah reconciliation emerges.

(A veterán karrier-diplomata Haass, aki állítólag Obama közelkeleti megbízottja lesz, a tárgyalások feltételeként a tűzszünetet és a H. Fatah megbékélést jelölte meg. Egy másik lehetséges külpolitikai cselekvő személy is azt közli, hogy a Bush doktrína nem köti az új elnököt: „Secret envoys, multilateral six-party talk-like approaches. The total isolation of Hamas that we promulgated under Bush is going to end," said Steve Clemons, the director of the American Strategy Programme at the New America Foundation. "You could do something through the Europeans. You could invent a structure that is multilateral. It is going to be hard for the neocons to swallow," he said. "I think it is going to happen."

(Nem a neokon szája íze szerinti megoldások várhatók. Európát be akarják vonni a tárgyalásokba, ami nemcsak az EU, hanem az egész komplexum szempontjából nagy jelentőségű)

But one Middle East expert close to the transition team said: "It is highly unlikely that they will be public about it."

A megválasztott elnök nem nyilatkozik hebehurgyán, meg akarja őrizni cselekvési szabadságát.

"We will be perceived to be weak and feckless if we are perceived to be on the margins, unable to persuade the Israelis, unable to work with the international community to end this," said Aaron David Miller, a former state department adviser on the Middle East. (Gyengének s erélytelennek tününk fel, ha nem tudjuk meggyőzni az izraelieket, nem tudunk a nemzetközi közösséggel (együtt) dolgozni. Ehhez hozzátette: keményebb, korrektebb és okosabb politikát kell folytatni, mint a két előző elnök.)

Nem rejtik véka alá azt sem, hogy mindennek a H. fegyveres erejének a megtörése a feltétele. Nincs tehát ellentét a választási kampány jelszavai és Obama mai szűkszavúsága között.

He said on Wednesday: "We cannot be sending a message to the world that there are two different administrations conducting foreign policy.

"Until I take office, it would be imprudent of me to start sending out signals that somehow we are running foreign policy when I am not legally authorised to do so."

(Amerikának nincs két külpolitikája. Nem jelezhetem, hogy külpolitikát folytatok, amíg erre nincs törvényes felhatalmazásom.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: külpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkorblog.blog.hu/api/trackback/id/tr986535015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása