HTML

Újkor

Friss topikok

  • kefir8: Lehet, hogy nem móka volt, hanem akaratlan hiba. Újra megpróbálom. (2016.02.02. 18:32) Újra kiróbáltam
  • kefir8: Majd lefordítjuk posztban, ha annak szövege nem tűnik el mentéskor. Hawking wasn't any more optimi... (2015.06.19. 18:38) Hawking: lásd a komment dobozban
  • kefir8: Van ebben egy panasz is, csak észre kell venni. Körítés nélkül: idegenek vagyunk. Csak nem az ered... (2015.04.04. 18:55) Származástan. Turáni áldás
  • kefir8: @kalassó: A hajdani őrségváltó szabad-, fiatal- és szociál- demokraták gazdasági törekvéseinek nem... (2015.01.22. 20:48) Monokrata és támasza
  • kalassó: @Minnesota: Nem csoda, hogy réteglappá vált. Még az online kiadása is: 120 ezerről annak a felére ... (2014.09.20. 13:24) Az ő értelmezése

Még egy részlet a beszédből

2009.01.22. 12:07 kefir8

Nyersfordítás

Az elnök szerint országa nem azoknak az útján járt, akik „jobban szeretnek pihenni, mint dolgozni, vagy akik csak a gazdagságot és a hírnevet akarják élvezni. Ellenkezőleg, a kockázatvállalók, a cselekvők, a megcsinálók útján – van aki közülük híres lett, de többnyire szerény munkát végző férfiak és nők hoztak fel minket a prosperitás és a szabadság felé vezető hosszú, rögös úton.

Miértünk csomagolták össze csekély világi ingóságukat s szelték át az óceánt új életet keresve.

Miértünk dolgoztak kiszipolyozó üzemekben, telepítették be a Nyugatot, szenvedték el a korbácsütéseket és szántották fel a kemény földet.

(For us, they toiled in sweatshops and settled the West; endured the lash of the whip and plowed the hard earth.)

Miértünk harcoltak és haltak meg Concordnál és Gettysburgnél, Normandiában és Khe Sanhban.

(Az utolsó mondatban az amerikai forradalom, a második világháború és a vietnami háború helyszíneit említi.)

Ebben a részletben az ünnepélyes hangvételen túl két tartalmilag új mozzanat érdemel figyelmet.

Egyfelől, határozottan kiemeli a dolgozó többség érdemét, amivel nemcsak tiszteletét fejezi ki, hanem azt is megerősíti, hogy komolyan veszi az általa beígért szociálpolitika megvalósítását.

Másfelől, a korbácsütéseket elszenvedőket, vagyis a rabszolgákat az érdemekért tisztelt elődök közé emelve, az egész mai lakosságot az ő munkájuk által teremtett javak örökösének is tekinti. Elnöki beszédben ilyesmi még nem hangzott el.

4 komment

Címkék: elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://ujkorblog.blog.hu/api/trackback/id/tr376535021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12616 2009.01.22. 15:00:05

Az alábbi hozzászólás az előző bejegyzésemhez érkezett. Válaszommal együtt ide is bemásolom: 10. weatherby 2009. 01. 22. 14:27 Reméljük, reméljük, hogy Lincoln -t példaképének tartó tehetséges új elnök elindul a saját maga által felvázolt úton. Amerika csodálatos megújuló ereje lehet a garancia, s az is biztos, hogy orbángyurcsányi színvonalunk nem fog minket segíteni, hogy Amerika legalább egy másodpercre partnernek tekintsen minket. 11. kefir 2009. 01. 22. 14:54 Kissé másként látom az ügyet. Obama politikájának egyik új vonása, hogy az EU-t komolyan a partnerének tekinti. Mi azon belül vagyunk, nem is egy másodpercre. Az európai gondolkodásmóddal ellentétesen cselekvők maguk helyezik kívül magukat bármilyen civilizált partnerségen.

11677 2009.01.22. 15:17:15

Most már lassan eljön az ideje, hogy a szép beszédet – kampány beszédeket - a tettek kövessék – követik.

Biro Zoltan 2009.01.22. 17:55:31

Aki azt gondolja, hogy ebbol -a reszben Bush adminisztracio altal osszehozott anyagi es erkolcsi csodbol rovid ido alatt ki lehet maszni- az tevedni fog. Az USA mindig sajatosan nezte a nagyvilagot es sajat magat is. Azokbol a hibakbol, amit az elodok elkovettek -es egyertelmu, hogy az utobbi nyolc ev Amerika torteneteben egy rendkivul sikertelen idoszak volt - ehhez rendkivul atgondolt 'EMPATIKUS" politikara lenne szukseg. Az uj elnokbol ugy tunik, ez nem hianyzik. Azonban ne felejtsuk el, hogy milyen tanacsadoi csapat "sug" az elnoknek. Ugy tunik a "valogatott " nem rossz. Ami az EU-t es kozelebbrol kishazankat illeti; talan valamivel komolyabban fognak kezelni. Rank is fer mar, hogy felnottkent gondoljanak rank. Azonban itt sem lehet megkerulni orszagunkon beluli viszonyainkat. Ha az USA azt fogja latni -az itt levo hivatalos es nem hivatalos szemelyeken keresztul- hogy itt csak politikai koncokon acsargo " kutyak" verekednek a hatalomert, akkor elobb - utobb azt a keves hitelunket is el fogjuk vesziteni, amibol talan meg megmaradt egy keves. Lassuk be; az orszag jelenlegi helyzeteert mindket "nagykutya " felelosseggel tartozik. Talan Ok ketten es a falkajuk is empatikusabbak lehetnenek egymashoz, de hozzank mas fajtajuakhoz is. Mert ha hiszik ha nem, mi felnott emberek vagyunk.

12616 2009.01.22. 19:51:41

Maradok az amerikai ügyeknél, a mi belpolitikánkat máskor is megbeszélhetjük. Tehát az USA: 1. Vannak általános érdekei, ugyanazok, mint Bush idejében. 2. Vannak réteg- csoport- üzleti- apparátusi és egyéb részérdekek, melyek harcolnak egymással. Ad1.: Az előző adminisztráció az új világhelyzetben az USA nemzeti érdekét nem jól ismerte fel, Ad2.: egyoldalúan és torz módon juttatta előnyökhöz az ipari big business egyik részét, nem sokat törődött az alsó középosztállyal és a munkássággal, elhanyagolta a finánctőke felügyeletét. Az iraki háborúban feláldozta emberéletek sokaságát, elpocsékolt ezer milliárdokat, amiből egyes üzletcsoportok is hasznot húztak. Ez nem bűnlajstrom, hanem az új elnök számára maguktól adódó irányváltási teendők egy részének a felsorolása. Külön kérdés lenne a jelenlegi válság kezelése? Ne higgyük! A válság szervesen kapcsolódik az előző két ponthoz. Vannak speciális kezelési feladatok is, természetesen.
süti beállítások módosítása